Strona główna»Aktualności»Przepis na podpiwek Litewski
2015-10-02

Przepis na podpiwek Litewski

Przepis na podpiwek Litewski

Przepis na Litewski podpiwek domowy

 

Składniki: słód jęczmienny, ryż ekstraktu słodowego, chmiel, woda, suche drożdże.

 

Przygotowanie:

1 .W garnku z gorącą wodą namocz woreczki żeby zmiękły. 

2 .Zawartość saszetki rozpuścić w 3 litrach przegotowanej wody (schłodzonej do temperatury 25 – 30° C), dodać około 

3/4 szklanki cukru ( do smaku) i dobrze wymieszać 

3.Na powierzchni cieczy równomiernie posypać drożdże 

Uwaga! Drożdży nie mieszaj!

4.Rozczyn z kwasu chlebowego przykryć bawełnianą szmatką i zostawić w ciepłym miejscu (temp. 20-24 ° C) na 24 godziny.

5.Następnie należy zamknąć słoik  pokrywką lub zawartość przelać do butelek i przechowywać w lodówce. 

Najlepiej smakuje schłodzony ;)

Opakowanie zawiera 3 saszetki ekstraktu, tak aby można było zrobić po 3 litry, a nie wszystkie dziewięć na raz  ;)